Midvinter Jazz

Festival 30.1–1.2

Köp

Midvinter Jazz

Under invigningshelgen samarbetar River Stories med Umeå Jazzstudio och presenterar en tre dagars minifestival som välkomnar fyra av våra regionala startskott.

Tre kvällar under invigningshelgen blir Umeå Jazzstudio ett vattenhål för den som vill värma kropp och själ med improvisationsmusik i olika former.

Vi inleder torsdag den 30 januari tillsammans med Studio Jazz som presenterar den franske gitarristen Bireli Lagréne. Han var en sensation redan som 8-åring när han utan besvär glänste med musik av Django Rheinardt. När han i början av 80-talet kom till USA var han etablerad ”King of Jazz Manouche”. Han träffade Stéphane Grappelli och Benny Goodman men framför allt Larry Coryell och Jaco Pastorius och lärde sig deras Jazz Fusion. Musik med samma krav på precision och virtuositet. Bireli Lagrénes senaste projekt ”Movements” är inte bara en återblick. Det är rena alkemin.

Fredag den 31 januari presenterar vi vokalensemblen Framest från Riga som avslutar sin turné från Storuman. Framest framför a cappella-arrangemang i jazz och popstil och står på tröskeln till en internationell karriär.

Kvällen avrundas med BRO (Bothnia Rhythm Orchestra) som är en ny konstellation av musiker från Öster -och Västerbotten. BRO ska bli en förnyare av den professionella musikscenen och hade sin första konsert i samband med Länskulturveckan i Lycksele. Liksom då samarbetar dom med sångerskan och rapparen Nathalie Missaoui, alias Cleo och Sabina Ddumba.

Festivalen avslutas lördag den 1 februari. Först ut är Norrbotten Big Band med Mari Boine och kompgrupp. I över 25 år har Mari Boine nu komponerat, skrivit texter och sjungit på samiska inför en växande publik. En artist i ständig förändring där hennes samiska språk och ursprung bildar klangbotten för influenser från hela världen.

Sist ut är Nicolai Dunger med vänner som har tagit sig via den traditionella renrajden från Ammarnäs till Umeå. Under resan har de samlat material till nya sånger och utvecklat redan befintligt.

PROGRAM MIDVINTER JAZZ
30 januari Umeå JazzStudio, Umeå Folkets Hus
20.00 Biréli Lagrène Quartet (FRA)

31 januari Umeå JazzStudio, Ufh
20.00 Framest (LET)
21.30 BRO (FIN/SWE)

1 februari Umeå JazzStudio, Ufh
20.00 Norrbotten Big Band med Mari Boine & band (SWE/NOR)
22.00 Nicolai Dunger med Katarina Barruk och Daniel Wikslund (SWE)

BILJETTER
Umeå Biljettcentrum 090-13 31 80
www.biljettcentrum.com
www.ticnet.se

Entré öppnar en timme innan konsertstart: 19.00

Festivalpass: ordinarie pris 300 kr, studenter 270 kr
Medlemmar Föreningen Jazz 260 kr

Kvällspass: ordinarie pris 160 kr, studenter 140 kr
Medlemmar Föreningen Jazz 130 kr